easymediumhardexpertbrexitBepaal zélfhoe ingewikkeldje dit verhaalmaakt

Ruim drie jaar geleden stemden de Britten voor een brexit. Inmiddels is het Verenigd Koninkrijk drie kabinetten, twee opgestapte premiers en een berg opgestapte ministers verder.

Omdat jij het overzicht waarschijnlijk kwijt bent, zetten we hieronder alle hoogte- en dieptepunten in chronologische volgorde voor je op een rijtje. En: je kan ook nog eens zelf kiezen hoe moeilijk je het voor jezelf maakt.

Op welk level wil je beginnen?

leestijd: 5 minuten


In of uit de EU

Ook op dit niveau beginnen we bij het referendum. 51,9 procent van het Britse volk stemt vóór het verlaten van de EU. 48,1 procent stemt tegen. Ondanks de kleine meerderheid vinden vrijwel alle politici het 'een niet te negeren uitslag'. Dus die brexit, die komt er.

Infographic: Uitslag van het referendum.

Papierwerk

Het Verenigd Koninkrijk vraagt bij de EU de scheiding officieel aan. Het VK heeft nu exact twee jaar de tijd om de scheiding een beetje fatsoenlijk te regelen.

Infographic: Schematische tijdlijn van de uittreding.

Onderhandelingen beginnen

De onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU starten. Want zomaar eruit stappen, kan niet. Daar moeten afspraken over worden gemaakt.

Op grote lijnen akkoord

De onderhandelaars zijn op grote lijnen akkoord. Nu kan het akkoord naar May’s kabinet, de overige landen in de Europese Unie en het Britse Lagerhuis. Ook zij moeten het terugtredingsakkoord (de brexitdeal) goedkeuren.

Infographic: onderhandelingen om tot een brexit-akkoord te komen.

May’s kabinet schaart zich achter het voorlopige akkoord: een conceptdeal van 585 pagina’s. Nu de EU-lidstaten nog...

Alle Europese regeringsleiders zijn akkoord. Nu het Britse Lagerhuis nog...

Brexit, tenzij...

Brexit. Of toch niet? Het Lagerhuis stemt de deal weg. Kortom: de brexit kan vandaag niet doorgaan. Het wordt uitgesteld tot 12 april. Voor die tijd moet het Lagerhuis akkoord zijn.

Van uitstel komt...

De Europese regeringsleiders komen op een speciale EU-top bij elkaar. Daar wordt besloten de brexit uit te stellen tot 31 oktober.

...nog eens uitstel

Met nog drie dagen tot de brexit, wordt-ie opnieuw uitgesteld. Deze keer tot uiterlijk 31 januari 2020. Maar als de Britten het eerder regelen, mogen ze de EU ook eerder verlaten.

De beloofde datum

Heel lang was dit de beloofde brexitdatum, maar uiteindelijk kregen de Britten het niet voor elkaar om de scheiding voor vandaag te regelen.

Brexit...?

Brexit. Nu echt. Als het goed is.

Redactie
Arnoud van der Struijk
Design
Lars Boogaard
Techniek
Ruben Sibon
Eindredactie
Jurjen IJsseldijk
easy medium hard expert