Wat de Birkin-tas
zo iconisch maakt

Vandaag wordt het origineel geveild

Op een Air France-vlucht begin jaren 80 zit de in Groot-Brittannië geboren actrice en zangeres Jane Birkin per toeval naast Jean-Louis Dumas. Hij is op dat moment directeur van het Franse modehuis Hermès, een bekende naam voor de inmiddels in Frankrijk woonachtige Birkin. Dumas ziet de actrice worstelen met veel te veel spullen in een te kleine rieten tas. Ze raken in gesprek en Dumas besluit ter plekke de contouren van een meer geschikte tas te schetsen. Eentje speciaal voor Jane.

De Birkin-tas zal het meest gewilde en iconische item van het Franse modehuis worden. Sterker nog: het wordt de ‘designertas der designertassen’. Want niet alleen de actrice draagt de voor haar ontworpen tas decennialang overal met zich mee naartoe. Stijliconen en beroemdheden van over de hele wereld weten de tas te bemachtigen.

Door: Susan Sjouwerman, redacteur mode
Foto's: Getty Images, veilinghuis Sotheby's

Het gaat over de Birkin bag in rapnummers en de serie Sex and the City wijdt rond de eeuwwisseling een hele verhaallijn aan de notoire wachtlijsten voor de tas. Ze worden nog altijd in de Franse ateliers van Hermès gemaakt, met technieken uit de tijd dat het bedrijf nog een zadel- en tuigfabriek was. De prijzen lopen uiteen van ruim tienduizend euro tot enkele honderdduizenden euro’s voor speciale exemplaren.

In 2017 vertelt de dan 70-jarige Birkin aan de BBC dat ze het naar haar vernoemde accessoire nauwelijks nog draagt. Het is een “heel, heel zware tas”, zeker als je die vult met “troep en het halve interieur van je huis” zoals zij doet. Ze deelt meermaals haar zorgen over het gebruik van krokodillenleer en gebruikt de tas regelmatig om politieke en maatschappelijke statements te maken.

Zelf bezit ze telkens maar één Birkin tegelijk en laat die na een tijdje veilen voor het goede doel. Ook de allereerste tas die ze van Dumas kreeg gaat al in 1994 onder de hamer.

Het is dat prototype dat vandaag opnieuw geveild wordt bij veilinghuis Sotheby’s in Parijs. Dat de in 2023 overleden Birkin niet zo’n fan meer was van de tas, zal het enthousiasme voor de veiling niet temperen.

De originele Birkin-tas heeft nogal wat unieke eigenschappen die liefhebbers, verzamelaars en investeerders bekoren.

Zo is dit de enige Birkin-tas met een vastgezette schouderband. Het maakte de relatief grote tas makkelijker te dragen voor Jane.

Het hang- en sluitwerk van Jane’s tas is gemaakt van verguld messing. Op verkochte Birkin-tassen is voor de sluitingen meer goud gebruikt of is voor andere materialen gekozen.

Vlak onder de sluiting staan Birkins initialen ‘J.B.’ in het leer gestanst.

Birkin decoreerde haar tassen rijkelijk. Op het origineel is nog een afdruk van een sticker te zien.

Het formaat van de tas wijkt af van andere Birkins. De afmetingen zitten tussen twee standaardformaten van de tas in, waardoor dit prototype een bijzonder silhouet heeft.

Naar verwachting zal het prototype op de veiling meer dan een miljoen dollar opbrengen. Dat is niet alleen vanwege de faam van Jane Birkin en de status van de tas, maar zeker ook omdat de Birkin een interessant investeringsobject is.

De tas is nog altijd dusdanig exclusief dat het moeilijk is er een te kopen in een Hermès-winkel. Klanten moeten een zekere aankoopgeschiedenis bij het merk hebben opgebouwd om in aanmerking te komen. Een groep Amerikaanse consumenten heeft vanwege die vermeende ‘koppelverkoop’ een rechtszaak tegen het modehuis aangespannen.

Door dat alles is de tweedehandsmarkt voor de tassen aardig overspannen. Voor sommige tweedehands Birkins wordt meer geld betaald dan voor nieuwe exemplaren. De waarde van de tassen neemt de afgelopen jaren alleen maar toe.

De eigenaresse van een Parijse vintagewinkel die de originele Birkin-tas laat veilen denkt dat er een recordbedrag geboden zal worden. “Deze tas is het object van je leven, het is een legende, een icoon. Heeft een legende een prijs? Zeker weten.”