In Antwerpen
wordt 1400 kilo
coke geript...

De diefstal van 1400 kilo cocaïne uit de haven in Antwerpen leidt afgelopen najaar tot een geweldsexplosie in Nederland. Als daarna ook de dieven worden bestolen, volgt een tweede geweldsgolf. Meerdere betrokkenen staan nu terecht. In dit verhaal laten we zien wat er volgens politie en justitie is gebeurd.
Nepagenten rijden eind augustus in een Belgisch dorpje een vrachtwagen klem die net een container heeft opgepikt uit de Antwerpse haven. De inhoud: 1400 kilo cocaïne, straatwaarde 70 miljoen euro. Ze gaan er met vrachtwagen en al vandoor. De roof zou zijn gedaan door Antwerpse criminelen, in opdracht van Nederlanders.
In een loods in het Brabantse Oud Gastel wordt de buit verdeeld onder zo’n twintig mensen. Een hele klus, de coke zit verstopt in stalen bakken die ze open moeten slijpen.
Vanzelfsprekend zijn de ‘rechtmatige’ eigenaren van de cocaïne laaiend. Zij gaan op jacht naar wie hen heeft ‘geript’, zoals dat heet in de criminele wereld.








En hoe. Weken van extreem geweld volgen.
Explosies en beschietingen volgen elkaar in razend tempo op, soms op klaarlichte dag en soms bij slachtoffers die zelf niets met het conflict te maken hebben. Ook ontvoeringen, mishandelingen en bedreigingen worden niet geschuwd.
‘Dood aan dieven’ staat op meerdere adressen op de muur gekalkt. Zelfs een politiebusje dat een huis bewaakt, gaat in vlammen op.
Dit is nog maar een greep uit de incidenten na de ripdeal:
4 september 2024
Bij een begeleid wonen-project in Den Haag wordt een explosief naar binnen gegooid en ontstaat brand.
6 september 2024
Twee dagen later: een explosie in Antwerpen bij familie van één van de mannen die bij de ripdeal betrokken zou zijn geweest.
8 en 9 september 2024
In het weekend dat volgt zijn er meerdere beschietingen kort na elkaar in Noord-Holland. In Wormerveer wordt zelfs een huis beschoten terwijl er kinderen op straat spelen.
8 oktober 2024
Even is het stil, maar dan volgen drie explosies in één nacht in Rotterdam waarbij steeds ‘dood aan dieven’ op de muur wordt gespoten.
7 t/m 9 oktober 2024
Een lange reeks aanslagen in en rond Den Haag leidt tot soms grote schade. Eén adres is zelfs twee keer achter elkaar doelwit. Een videodeurbel legt vast hoe iemand brandbare vloeistof uitgiet en aansteekt.
27 oktober 2024
Later is het ook weer raak in Hoofddorp. Een explosie richt een ravage aan bij een kapperszaak van de broer van een crimineel. Kort erna wordt ook een cateringbedrijf getroffen.
In september en oktober zijn bij familieleden van de vermoedelijke dieven zware vuurwerkbommen afgegaan. Meerdere criminelen, zowel in binnen- als buitenland zouden zijn gegijzeld en gemarteld.
Mogelijk leidt die eerste geweldsgolf ertoe dat een deel van de 1400 kilo wordt terugbezorgd of vergoed. Maar niet alles.
Vermoedelijk enkele tientallen kilo's cocaïne liggen een maand na de diefstal nog verstopt in wijndozen in de loods van een slijter in Ter Aar, bij Alphen aan den Rijn.
Als iemand zo’n doos komt ophalen, ziet een medewerker tot zijn schrik dat er geen wijn in zit, maar cocaïne. Hij krijgt te horen dat hij beter zijn mond kan houden.
Maar dán worden de dieven zelf bestolen. Op 10 oktober verdwijnt de in Ter Aar verborgen coke tijdens een inbraak in de loods. Vier mannen die zouden hebben meegedeeld in de gestolen buit, staan vandaag voor het eerst voor de rechter. Het OM vervolgt hen voor het voorhanden hebben van in ieder geval een deel van de in België geripte 1400 kilo. Morgen volgt een vijfde man, die bij de partij in Ter Aar betrokken zou zijn geweest.
Een tweede geweldsgolf
De criminelen stellen de slijterij waar de coke lag opgeslagen verantwoordelijk. Of de eigenaar wist van de drugs, wordt nog onderzocht. De medewerker had in ieder geval geen flauw idee.
Maar hij heeft de coke gezien, dus richten de pijlen zich ook op hem. Twee mannen nemen hem mee en drukken een wapen in z'n mond. De medewerker moet 'het spul' teruggeven, anders kunnen zijn vrouw en dochter ook een bezoekje verwachten.
Weer volgen brandstichtingen, explosies en beschietingen. Dit keer gericht op de slijter, de medewerker en hun familie. De aanslagplegers weten blijkbaar precies waar ze moeten zijn.







Alleen al in de omgeving van Alphen aan den Rijn en Den Haag telt het OM minstens 8 incidenten die te maken hebben met deze tweede geweldsgolf. Ook dieven tolereren geen diefstal, lijkt de boodschap.
10 oktober 2024
Een jonge man vuurt op klaarlichte dag zo'n 10 kogels af op een woning. Mensen op straat rennen weg en verschuilen zich achter auto's.
11 oktober 2024
De ramen van een villa worden eruit geblazen. Zoals al vaker in deze geweldsgolf hebben de bewoners zelf helemaal niets met criminaliteit te maken. Criminelen proberen door familieleden aan te pakken, betrokkenen te intimideren.
12 oktober 2024
De volgende dag wordt een huis in Alphen aan den Rijn beschoten. Nadat twee dagen eerder al is geprobeerd om een zware vuurwerkbom te laten ontploffen, maar omdat er een draadje loszit, gaat die niet af.
16 en 17 oktober 2024
Een paar dagen is het stil, maar dan breken de aanslagen weer los. In een straat in Den Haag waar al eerder incidenten waren, is nu een explosie. Het lijkt er op dat er nog steeds vergeldingsacties bezig zijn tegen de aanvankelijke dieven. Ook in Leiden en omgeving zijn incidenten.
11 november 2024
Een maand later zijn er nog twee explosies kort na elkaar op hetzelfde adres in Rijswijk. Twee agenten lopen gehoorschade op als achtergebleven vuurwerk ontploft.
De politie heeft meer dan 30 verdachten aangehouden die aanslagen zouden hebben gepleegd. Sommigen zijn al veroordeeld, van een paar maanden tot ruim 3 jaar cel. Anderen moesten de afgelopen tijd voorkomen en horen hun vonnis nog.
Volgende week volgt een uitspraak in zaken over het beschieten van twee verschillende huizen in Alphen aan den Rijn. Op een filmpje is te zien hoe een jongen op klaarlichte dag met een Kalasjnikov in de rondte schiet.
Op het andere adres had eigenlijk een zware vuurwerkbom moeten ontploffen. De politie betrapte twee jongens van 16 en 17 met een bom van meer dan een halve kilo flitspoeder. Door een los draadje ging het explosief - met een kracht van 20 tot 25 Cobra’s - niet af.
En vandaag doet de rechtbank uitspraak in een zaak tegen jongens die een grote knal veroorzaakten bij familie van de slijter. De bewoners waren uit voorzorg al elders ondergebracht. Zij zagen live op hun bewakingscamera hoe hun voordeur werd weggeblazen. De verdachten werden gepakt dankzij een alerte supermarktmedewerker, die de politie tipte dat twee jongens vlak voor de explosie lampenolie hadden gekocht.
Jonge, kwetsbare aanslagplegers
In al die zaken ziet het OM een opvallend patroon. De aanslagplegers zijn vaak jong, soms nog minderjarig:




De criminelen achter de lading gestolen drugs willen wraak en benaderen tussenpersonen, zogenoemde brokers.
Die tussenpersonen ronselen op hun beurt vaak jonge, kwetsbare jongens. Soms op straat, maar vaak via platforms als Snapchat.
De uitvoerders denken makkelijk geld te verdienen en worden zo nodig onder druk gezet om mee te doen. Ze gaan met een explosief op pad zonder echt te weten waarom.
Ze zijn makkelijk vervangbare pionnen in een schaakspel dat ze zelf totaal niet overzien.
Ondanks dat de politie nog tijdens de aanslagenreeks meerdere verdachten weet op te pakken, staan er telkens nieuwe uitvoerders klaar. Hen wordt een paar honderd tot een paar duizend euro beloofd, maar allemaal beweren ze uiteindelijk geen cent te hebben gehad.
Einde aan het geweld?
Twee explosies op hetzelfde adres in Rijswijk in november zijn de laatste aanslagen in de reeks. Is de gestolen coke teruggeven? Heeft iemand ervoor betaald? Niemand die het weet.
Voor de politie is het hiermee allerminst klaar. Nog altijd lopen er tal van onderzoeken naar wie er betrokken zijn geweest bij het geweld. Ze proberen niet alleen opdrachtgevers te achterhalen, maar bijvoorbeeld ook hoe criminelen aan naam- en adresgegevens van doelwitten zijn gekomen.
Eén zo’n spoor kon de politie al volgen. Het leidt naar een administratief medewerker van de gemeente Amsterdam. Hij zou adressen hebben opgezocht van slachtoffers waar aanslagen zijn gepleegd.
Ook hij is opgepakt, op verdenking van corruptie. Het is daarmee de laatste wending in dit totaal ontspoorde onderwereldconflict.
Colofon
Dit is een productie van Remco Andringa en Harm Kersten. De NOS baseert zich op mededelingen van het OM, rechtbankuitspraken, gesprekken en eerdere berichtgeving.