Tien cruciale momenten uit het Marengo-proces

Ridouan Taghi heeft levenslang gekregen in het Marengo-proces. Ook twee medeverdachten zijn veroordeeld tot levenslang. Rondom Taghi ziet het Openbaar Ministerie een netwerk aan moordmakelaars, spotters, chauffeurs en schutters. Zeventien mensen waren aangeklaagd in het Marengo-proces, dat zes jaar heeft geduurd en een van de spraakmakendste rechtszaken ooit was in Nederland. Een overzicht van tien cruciale momenten.

29 december 2017
Nabil B. sluit kroongetuigendeal

Nabil B. hoorde bij de organisatie van Ridouan Taghi, maar kwam na een vergismoord in gewetensnood. Hij besloot naar justitie te stappen en een kroongetuigedeal te sluiten. In ruil voor strafvermindering vertelde hij wie bij welke moorden betrokken was. Het OM hoopt zo de opdrachtgevers van liquidaties te pakken, de kroongetuige hoopt levend uit het criminele web te komen waarin hij verstrikt is geraakt.

Het OM maakt de kroongetuigendeal bekend op de allereerste zitting van het Marengo-proces op 23 maart 2018. Levensgevaarlijk, volgens Nabil B., omdat de hoofdverdachte nog vrij rondloopt. Het OM meldt naarstig op zoek te zijn naar deze hoofdverdachte, Ridouan Taghi. Door zijn naam bekend te maken, hoopt het OM hem sneller te vinden en nieuw geweld te voorkomen.

29 maart 2018
De moord op de broer van de kroongetuige

In Amsterdam wordt een broer van de kroongetuige doodgeschoten. Een onschuldig slachtoffer, waarschijnlijk vermoord als vergelding voor het ‘overlopen’ van Nabil B. De moord leidt tot grote spanningen tussen de kroongetuige en het OM. Nabil B. dreigt te stoppen als het OM de beveiliging van zijn familie niet beter regelt. Uiteindelijk weet justitie hem binnenboord te houden.

2 oktober 2018
Steeds meer verdachten opgepakt

Met 1500 pagina’s aan verklaringen van Nabil B. in de hand, pakt de politie steeds meer verdachten op. Op de eerste zitting van het Marengo-proces zat er nog maar één verdachte in de zaal. Hun aantal zal in de loop der jaren uitgroeien tot zeventien.

18 september 2019
De moord op advocaat Derk Wiersum


“Een aanslag op de rechtsstaat”, zo noemt een geëmotioneerde minister van justitie Ferd Grapperhaus de moord op advocaat Derk Wiersum. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij. Het OM gaat uit van een nieuwe vergeldingsactie richting de kroongetuige. De moord leidt tot een golf van ontzetting. Tientallen mensen rond het proces worden sindsdien beveiligd, zoals advocaten, rechters en officieren van justitie. Niemand lijkt meer veilig. De beveiliging kost de politie zoveel werk, dat de hulp van het leger wordt ingeschakeld. De kroongetuige komt een tijdlang zonder advocaat te zitten.

16 december 2019
Arrestatie Ridouan Taghi

Een golf van opluchting gaat door de opsporingswereld als Dubai meldt dat Ridouan Taghi is gearresteerd. Hij zat verscholen in een onopvallend huis in het emiraat. Bemoeienis van inlichtingendienst AIVD droeg bij aan zijn aanhouding. De politie haalt hem met een gecharterd vliegtuig op. Taghi gaat linea recta naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, waar hij sindsdien gevangen zit.

4 juni 2020
Een nieuw verdedigingsteam voor de kroongetuige

Advocaat Peter Schouten en misdaadjournalist Peter R. de Vries presenteren zich als het nieuwe verdedigingsteam van de kroongetuige. Kort daarna wordt advocaat Onno de Jong daar aan toegevoegd. De Vries zegt het verzoek om hulp van Nabil B. niet te kunnen weigeren. Hij ziet zijn medewerking als een belangrijk signaal aan de moordenaars van Derk Wiersum en de broer van de kroongetuige, dat zulk geweld nooit zal lonen.

22 maart 2021
Taghi voor het eerst op zitting

Ridouan Taghi zit voor het eerst in de rechtszaal tijdens een ondervraging van kroongetuige Nabil B. Advocaten vinden zijn verklaringen onbetrouwbaar. Het bewijs tegen Taghi en zijn medeverdachten komt niet alleen van de kroongetuige, maar vooral uit honderdduizenden onderschepte chatberichten. Daarin zouden de mannen openlijk hebben gesproken over liquidaties en andere misdrijven. Taghi zwijgt over de verdenkingen. “U kunt beter het geld van dit schijnproces besteden aan het lerarentekort, aan zorg, aan het politietekort, dan aan mij”, zegt hij in een politieverhoor. “Als de rechter mij gewoon morgen levenslang geeft: ok, so be it.”

6 juli 2021
Aanslag Peter R. de Vries

Peter R. de Vries wordt neergeschoten in het centrum van Amsterdam. Hij overlijdt negen dagen later. Opnieuw gaat er een schokgolf door Nederland. Het OM gaat er van uit dat De Vries het derde slachtoffer is dat is vermoord vanwege zijn band met de kroongetuige. De moorden leiden tot een vernietigend rapport over het gebrek aan bescherming door de overheid. Advocaten noemen Marengo inmiddels “het meest verziekte en vergiftigde proces ooit”.

21 april 2023
Arrestatie Inez Weski

Inez Weski, de bekende strafpleiter die Taghi al sinds het begin van het proces bijstaat, wordt gearresteerd. Het OM verdenkt haar van het doorspelen van informatie van en naar Taghi in de EBI.
Opnieuw staat de advocatuur op zijn kop. Er heerst veel ongeloof. Weski zit ruim een maand vast en legt de verdediging van Taghi neer. Het onderzoek naar Weski loopt nog altijd.

27 februari 2024
Eindvonnis

Bijna zes jaar na aanvang van het Marengo-proces doet de rechtbank uitspraak. Dit gebeurt in De Bunker, de extra beveiligde rechtbanklocatie in Amsterdam-Osdorp. De zitting gaat opnieuw gepaard met extreem zware beveiligingsmaatregelen. Het vonnis is slechts een voorlopig einde: het staat al vast dat er een hoger beroep zal volgen.

Alles lezen over het Marengo-proces en de hoofdrolspelers?