NOS

Het woningmarktprobleem in beeld. Wordt er in jouw gemeente voldoende gebouwd?

In Nederland komen er meer huishoudens bij dan dat er huizen gebouwd worden. Daardoor stijgen de prijzen en staan er in steeds meer gemeenten nauwelijks huizen te koop. In die gemeenten is het zaak om veel nieuwe woningen bij te bouwen. Maar gebeurt dat wel?

Bekijk hier hoeveel woningen er in jouw gemeente nog te koop staan, en of er in jouw gemeenten voldoende gebouwd wordt.

  In stonden vorig jaar gemiddeld huizen te koop. Dat is op de 100 woningen in . Scroll verder ↓

  In vergelijking met de rest van Nederland is dat . Gemiddeld staan in Nederland elke maand 2,4 op de 100 woningen te koop.

  Maar de verschillen in Nederland zijn groot. In bijvoorbeeld Haarlem is er nauwelijks nog aanbod. In Almere zijn al iets meer woningen te koop, terwijl er in Delfzijl voor kopers nog ruim keus is.

  Gemeenten bouwen zelf geen koopwoningen. Maar ze hebben wel invloed op de koopwoningmarkt doordat ze bepalen waar gebouwd mag worden.

  In sommige gemeenten wordt flink gebouwd, terwijl er in andere gemeenten nauwelijks bouwvergunningen worden verleend. Als we de bouwvergunningen aan onze grafiek toevoegen, zie je goed die verschillen.

  In zowel Haarlem als Almere staan weinig woningen te koop, maar Almere heeft veel bouwvergunningen verleend, terwijl de bouwplannen in Haarlem achterblijven.

  In Delfzijl worden weinig vergunningen verleend. Maar daar is ook weinig behoefte aan. Er staat immers nog veel te koop in Delfzijl.

  In zijn er de afgelopen vier jaar bouwvergunningen verleend in vergelijking met de rest van Nederland. Het nieuwbouwpercentage in is procent. Gemiddeld in Nederland is het 3,2 procent.

  En zo ziet de grafiek eruit als we de rest van Nederland toevoegen.

  In deze gemeenten (zoals Barneveld en Westland) wordt veel gebouwd. Maar dat is logisch: er staan ook maar weinig huizen te koop.

  In deze gemeenten (zoals Pekela en Goeree-Overflakkee) worden er nauwelijks vergunningen verleend voor nieuwbouw. Maar ook dat is logisch, want er staat nog voldoende te koop.

  Maar in dit deel van de grafiek ontstaan de problemen. In deze gemeenten heb je als huizenkoper al weinig keuze, en wordt er ook nog eens weinig bijgebouwd. Wat opvalt, is dat dit vaak gemeenten zijn die vlak bij een grote stad liggen, zoals Purmerend, Zoetermeer en Capelle aan den IJssel.

  In jouw gemeente staan huizen te koop en zijn er plannen voor nieuwbouw. Hoe meer je gemeente onder in de punt zit, hoe meer er reden is om je zorgen te maken over de ontwikkeling van de woningmarkt. De kans dat de schaarste alleen maar zal toenemen is daar groot.