We hebben geen geldige stem ontvangen.

  1Hibbeldedribbel

Het ging dit jaar weer niet zo goed met de ov-chipkaart. Ook al gooide de staatssecretaris er in het zoveelste spoeddebat nog zulke fraaie oudhollandse uitdrukkingen tegenaan.

Aantal stemmen: 50

  1Fitna, het Kamerdebat

De vooraf gevreesde reacties op Fitna bleven uit. In het Kamerdebat over de film kwam het kabinet met geheime notulen waaruit moest blijken dat die vrees toch niet voor niets was geweest.

Aantal stemmen: 121

 

  1Rookverbod

Sinds 1 juli mag er in de Nederlandse horeca niet meer worden gerookt, maar de kleinere kroegen verzetten zich hevig.

Aantal stemmen: 154

  1Nieuwe beweging

Na haar vertrek uit de VVD bleef het even stil rond Rita Verdonk. Maar met de presentatie van Trots op Nederland was Verdonk weer even helemaal terug, vooral in de peilingen.

Aantal stemmen: 49

 

  1Gregorius Nekschot

Geen Kamerlid dat voor die tijd ooit van hem had gehoord. Een inval van de politie maakte van cartoonist Gregorius Nekschot opeens een symbool voor de vrijheid van meningsuiting.

Aantal stemmen: 322

  1Wisseling van de wacht

Hartklachten noopten PvdA-fractievoorzitter Jacques Tichelaar het na zijn terugkeer rustiger aan te doen. De fractie koos Mariƫtte Hamer als zijn opvolger.

Aantal stemmen: 20

 

  1Politiek leiderschap (v)

Met het aantreden van Agnes Kant als fractievoorzitter van de SP kent Nederland inmiddels vijf vrouwelijke fractievoorzitters. Is Nederland rijp voor de eerste vrouwelijke premier?

Aantal stemmen: 45

  1Smalende godslastering

Vier jaar geleden sprak de Tweede Kamer zich voor het eerst uit voor het schrappen van het verbod op smalende godslastering. Dit jaar kreeg de Kamer zijn zin.

Aantal stemmen: 41

 

  1Fitna, the movie

Vooraf al de meest besproken politieke film van het jaar haalde Fitna bij de premiƩre op internet diezelfde avond een paar miljoen hits. En daarna bleef het nog lang rustig op straat.

Aantal stemmen: 650

  1Op staande voet

De PvdA maakte zich sterk voor het handhaven van de ontslagbescherming behalve toen het om Ella Vogelaar ging.

Aantal stemmen: 187

 

  1Embryoselectie

Op welke ongeneeslijke ziektes mogen embryo?s worden geselecteerd. De kwestie leidde dit jaar tot spanningen tussen de ChristenUnie en de andere regeringspartijen.

Aantal stemmen: 45

  1Adverteren in de jaren 80

Het napluizen van krantenarchieven op ondertekenaars van steunadvertenties voor inmiddels vergeelde actieblaadjes was dit jaar goed voor politiek vuurwerk. Met gratis sisser.

Aantal stemmen: 17

 

  1Huursubsidie bij de VN

Het ministerie van Buitenlandse Zaken betaalde Evelien Herfkens 280.000 euro New-Yorkse woonkosten bovenop haar salaris bij de VN. Terugvordering bleek nog niet zo gemakkelijk.

Aantal stemmen: 82

  1Afscheid van Mr. SP

Onder zijn leiding werd de SP van een lokale splinter de op twee na grootste partij van het land. Jan Marijnissen legde na ruim 20 jaar het politiek leiderschap neer maar blijft nog wel even lid van de Tweede Kamer.

Aantal stemmen: 206

 

  1200.000.000.000 euro

Het kabinet stelt zich garant voor 200 miljard euro om de banken weer aan het lenen te krijgen. De ernst van de kredietcris is een getal met elf nullen groot.

Aantal stemmen: 158

  1Pijnlijke scheiding

Zag je Rita Verdonk, zag je Ed Sinke. Maar ook in de politiek is het huwelijk nog maar zelden tot de dood ons scheidt. En vaak zijn de scheidingen dan nog net even pijnlijker.

Aantal stemmen: 37

 

  1Kamp Holland

Ook dit jaar betaalden Nederlandse militairen soms een hoge prijs in het Afghaanse Uruzgan. Kamp Holland blijft desondanks tot de zomer van 2010 in bedrijf.

Aantal stemmen: 54

  1Gratis schoolboeken

De schoolboeken voor kinderen in het middelbaar onderwijs zijn vanaf volgend jaar gratis. De oppositie vreest bureaucratische chaos en hoe gratis is gratis als de belastingbetaler betaalt.

Aantal stemmen: 29

 

  1Fortis genationaliseerd

Het politieke begin van de kredietcrisis. Na een weekend onderhandelen met de Belgen en de Luxemburgers wordt Fortis en dus ook ABNAmro door Nederland genationaliseerd.

Aantal stemmen: 584

  1Langer doorwerken

Zijn er straks door de vergrijzing nog wel genoeg mensen om het geld te verdienen. Het kabinet kwam er vorig jaar niet helemaal uit en vroeg de commissie-Bakker om raad.

Aantal stemmen: 16

 

  1Fitna, de aankondiging

Bijna wekelijks waarschuwde het kabinet Geert Wilders, dat hij zijn film over de islam niet moest vertonen. En elke week weer zei Wilders dat de film er binnenkort aankwam.

Aantal stemmen: 45

  1Voorlichtersleed

Politici hebben tegenwoordig bijna net zo veel voorlichters in dienst als er journalisten aan het Binnenhof rondlopen. En toch loopt lang niet elk interview even gesmeerd.

Aantal stemmen: 9376

 

  1Chef Rotterdam

Voor het eerst werd in een van de vier grote steden een burgemeester van niet-Nederlandse afkomst benoemd. Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb begint vanaf 1 januari in Rotterdam.

Aantal stemmen: 118

  1Krakersverleden

Hij wilde verantwoording afleggen over zijn actieverleden in de jaren 80. Maar zijn boek kostte Wijnand Duyvendak van GroenLinks het lidmaatschap van de Tweede Kamer.

Aantal stemmen: 94