Hoeveel kost menstrueren voor jou?

De helft van de wereldbevolking heeft ermee te maken en toch is er veel onbegrip en onwetendheid over de kosten van menstrueren.

Algemene berekeningen zijn lastig, doordat er veel variabelen zijn. Hoe hevig iemand menstrueert bijvoorbeeld, of wat voor anticonceptie iemand gebruikt. De NOS heeft daarom een tool ontwikkeld waarmee de individuele kosten bij benadering toch te berekenen zijn.

Door antwoord te geven op de volgende vragen, kun je berekenen hoeveel jij ongeveer hebt uitgegeven aan menstrueren. Let op: dit gaat om een indicatie. De ingevulde gegevens worden niet door de NOS opgeslagen.

Hoe oud ben je?

Vanaf welke leeftijd ben je gaan menstrueren?

Hoeveel jaren gebruik(te) je anticonceptie?

Hoeveel jaren heb je niet gemenstrueerd (bijvoorbeeld door zwangerschap, menopauze of door andere oorzaken)?

Hoeveel dagen menstrueer je gemiddeld per menstruatie?


Deze vragen gaan over de periode dat je geen anticonceptie gebruikte

Hoe vaak gebruikte je de volgende producten, toen je geen anticonceptie gebruikte?

Gebruik de plus- en minknoppen om het aantal producten in te stellen dat je gemiddeld per dag (24 uur) gebruikt(e). Bijvoorbeeld: Tijdens mijn menstruatie gebruik(te) ik gemiddeld 2 stuks maandverband en 1 tampon per dag.

*
Maandverband
*
Inlegkruisjes
*
Tampons

Deze vragen gaan over menstruatieproducten die je lang kunt hergebruiken

Deze producten heb ik tijdens mijn leven gekocht:

Gebruik de plus- en minknoppen om het aantal in te stellen. Let op: hier gaat het niet om jaren, maar om aantallen. Bijvoorbeeld: Ik heb in mijn leven in totaal 2 keer een menstruatiecup gekocht en 0 keer menstruatieondergoed.

*
Menstruatiecups
*
Menstruatieondergoed

Je hebt in totaal

€ 0,00

uitgegeven

Vul minimaal je leeftijd en het begin van je menstruatie in!

Bij de berekening zijn de volgende kosten niet meegenomen:

Verantwoording van de berekening:

Menstruatieproducten

Kruidvat-huismerk, Yoni en Sanature hebben hun gemiddelde prijzen met de NOS gedeeld. Die van Always, Libresse, OB en Etos-huismerk hebben we zelf berekend. Uit bijvoorbeeld alle Etos-huismerktampons werd de gemiddelde prijs van één tampon berekend. Uiteindelijk is de gemiddelde prijs berekend van één tampon, op basis van alle verschillende merken tampons.

Bij menstruatieondergoed is de gemiddelde prijs van de merken Bamboozy, Zetamo, Libresse, Yoni, ImseWimse en Sloggi genomen. Bij cups gaat het om het gemiddelde van Etos, Kruidvat, AllMatters, Yoni, Bamboozy en Phure.

De berekeningen zijn gedaan aan de hand van de huidige prijzen, en zijn dus niet gecorrigeerd voor inflatie. Ook is geen rekening gehouden met kortingsacties.

Anticonceptie

De prijzen voor de verschillende soorten anticonceptie zijn afkomstig van Stichting Farmaceutische Kerngetallen. Deze zijn exclusief 9 procent btw. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie leverde de gemiddelde prijs van medicijnafgifte door apotheken.

Voor de kosten voor het zetten van een spiraal bij een medisch specialist is de gemiddelde prijs genomen die bekend is bij de Nederlandse Zorgautoriteit en gecheckt bij de grote zorgverzekeraars Achmea, CZ, VGZ en Menzis.

Waar in de berekening geen rekening mee is gehouden, is dat anticonceptie tot en met 21 jaar wordt vergoed. Ook als iemand het eigen risico al heeft opgemaakt of aanvullend verzekerd is, kunnen de kosten van anticonceptie dat jaar lager uitkomen.

Colofon

redactie en research:
Charlotte Klein
design:
Harm Kersten
development:
Sjoerd Mouissie