Plattegrond

Navigeer via de plattegrond naar de verschillende verhalen

Plattegrond Plattegrond
Het Nationaal Holocaust Namenmonument

Dit zijn de namen

Het Nationaal Holocaust Namenmonument

Van boven gezien vormen vier Hebreeuwse letters in spiegelend staal samen het woord dat ‘in herinnering aan’ betekent. Wie het monument van architect Daniel Libeskind in Amsterdam bezoekt, dwaalt door een labyrint van bakstenen muren die de stalen letters dragen. In de stenen staan de namen gegraveerd van de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust, ruim 102.000 in totaal.

Het zijn de namen van de Joden, Sinti en Roma die tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratie- en vernietigingskampen van de nazi’s zijn vermoord of omgekomen. Zij hebben nooit een graf gekregen.

In deze special navigeer je in 360 graden door een groot deel van het Holocaust Namenmonument. Achter elke steen met een naam gaat een levensverhaal schuil met een tragisch einde. Bekijk twintig van deze verhalen die zijn uitgelicht in tekst en beeld.

Het Nationaal
Holocaust
Namenmonument

Het Nationaal Holocaust Namenmonument ligt aan de Weesperstraat in Amsterdam, in de oude Jodenbuurt waar tot de Tweede Wereldoorlog veel Joden woonden. De wanden van het monument hebben een lengte van bij elkaar ongeveer 500 meter. Vanwege de grote omvang van het monument is er in deze special voor gekozen een impressie te geven van een aantal delen ervan. Niet alle 102.000 namen zijn hier dus zichtbaar.

De stenen met de namen zijn op alfabetische volgorde aangebracht, waarbij de officieel geregistreerde namen zijn aangehouden. Zo staat bijvoorbeeld Anne Frank als Annelies Frank op het monument.

Op de 1000 Namenwand, helemaal links in het monument gezien vanaf de Weesperstraat, is ruimte voor namen van slachtoffers die later aan het licht komen of voor namen die na een correctie opnieuw in het monument zijn aangebracht.


Colofon

Redactie

Marjolein Bax
Mirjam van Elburg
Marieke de Vries

Design & techniek

Robbert Lokhorst
Vincent Wielders

360 graden fotografie

Cees de Jonge

Beeldredactie

Olaf Hartjens
Hendri Tolboom

Productie

Mike van Breemen


Wilt u reageren?

Stuur een email naar tweedewereldoorlog@nos.nl