Je boodschappen mogen wel iets gezonder

En niet alleen voor jezelf, maar ook voor het milieu, zegt het RIVM. We moeten daarom onze eetgewoontes aanpassen.

Zo ziet ons eetpatroon eruit:

Wat we elke dag eten bestaat voor bijna eenderde uit dierlijke producten. De rest is plantaardig:

Plantaardig

Dierlijk

(gram per dag)

Aardappelen

Zuivel

73 gram

Bouillon

Brood, granen,

rijst, pasta

147 gram

24 gr.

192 gram

Vetten,

oliën

Koek & gebak

39 gr.

22 gr.

Groente

Fruit, noten, olijven

122 gram

127 gram

Vlees

Suiker & snoep

101 gram

38 gr.

Hartige

snacks

20 gr.

Kruiden & sauzen

37 gr.

15 gr

Ei

12 gr

Vis

Peulvruchten, 4 gr.

Diversen, 4 gr.

Als je ook kijkt naar wat we drinken, ziet de verhouding plantaardig-dierlijk er zo uit:

Dranken

Eten

Zuiveldranken

247

Dierlijk eten

Plantaardig

275 gram

Alcohol

152

84%

Niet-alcoholische dranken

1752 gram

Dierlijk

16%

Plantaardig eten

Voedselpatroon

702 gram

16% van ons eten en drinken is dierlijk. Dat lijkt niet veel.

Ondanks dat slechts 16% van ons eten en drinken uit dierlijke producten bestaat, levert het 56% van de uitstoot van broeikasgassen als gevolg van voedselproductie.

Plantaardig

56%

41%

Dierlijk

Milieubelasting

Overig

Aandeel in de totale uitstoot van

broeikasgassen door voedselproductie

Ook zorgen vlees, vis en zuivel voor een aanzienlijk deel van de voedselverspilling.

Plantaardig

57%

36%

Minder vlees en vis eten heeft volgens het RIVM dus veel effect op de voedselverspilling en de uitstoot van broeikasgassen.

Dierlijk

Overig

Verspilling

Aandeel in de totale voedselverspilling

Gezondheid

En ook kunnen we wat beter voor onszelf zorgen; we krijgen lang niet genoeg gezonde voedingsstoffen binnen.

De gezondheidsraad stelde een aantal richtlijnen op voor gezonde voeding. Daarvan zijn er zes die lang niet iedereen haalt:

42% van de volwassenen eet

niet genoeg vis

Vis

(1x p week)

Groente

( > 200 gram per dag)

42%

87%

Volkorenproducten

( > 90 gram per dag)

Fruit

( > 200 gram per dag)

49%

89%

Ongezouten noten

( > 15 gram per dag)

Thee

( > 375 gram per dag)

75%

97%

Bijna niemand eet voldoende

ongezouten noten 15 gram per dag

En, heb je al honger? Eet smakelijk!

Je boodschappen mogen

wel iets gezonder

En niet alleen voor jezelf, maar ook voor het milieu, zegt het RIVM. We moeten daarom onze eetgewoontes aanpassen.

Zo ziet ons eetpatroon eruit:

Wat we elke dag eten bestaat voor bijna eenderde uit dierlijke producten. De rest is plantaardig:

Dierlijk

(gram per dag)

Ei

Zuivel

Vlees

12 gr

147 gram

101 gram

Vis

15 gr

Plantaardig

Groente

127 gram

Brood, granen,

rijst, pasta

192 gram

Fruit, noten, olijven

122 gram

Aardappelen

Koek &

gebak

Suiker &

snoep

Kruiden &

sauzen

73 gram

39 gr.

38 gr.

37 gr.

Vetten en oliën

Bouillon

Hartige snacks

24 gr.

22 gr.

20 gr.

Peulvruchten, 4 gr.

Diversen, 4 gr.

Als je ook kijkt naar wat we drinken, ziet de verhouding plantaardig-dierlijk er zo uit:

Dranken

Eten

Zuiveldranken

247

Dierlijk eten

275 gram

Alcohol

152

Niet-alcoholische dranken

1752 gram

Plantaardig eten

702 gram

16% van ons eten en drinken is dierlijk. Dat

lijkt niet veel.

Plantaardig

84%

Dierlijk

16%

Voedselpatroon

Ondanks dat slechts 16% van ons eten en drinken uit dierlijke producten bestaat, levert het 56% van de uitstoot van broeikasgassen als gevolg van voedselproductie.

Plantaardig

56%

41%

Dierlijk

Milieubelasting

Overig

Aandeel in de totale uitstoot van

broeikasgassen door voedselproductie

Ook zorgen vlees, vis en zuivel voor een aanzienlijk deel van de voedselverspilling:

Plantaardig

57%

36%

Dierlijk

Overig

Verspilling

Aandeel in de totale voedselverspilling

Minder vlees en vis eten heeft volgens het RIVM dus veel effect op de voedselverspilling en de uitstoot van broeikasgassen.

Gezondheid

En ook kunnen we wat beter voor onszelf zorgen; we krijgen lang niet genoeg gezonde voedingsstoffen binnen.

De gezondheidsraad stelde een aantal richtlijnen op voor gezonde voeding. Daarvan zijn er

zes die lang niet iedereen haalt:

Vis

(1x p week)

42%

42% van de volwassenen eet

niet genoeg vis

Volkorenproducten

( > 90 gram per dag)

49%

Thee

( > 375 gram per dag)

75%

Groente

( > 200 gram per dag)

87%

Fruit

( > 200 gram per dag)

89%

Ongezouten noten

( > 15 gram per dag)

97%

Bijna niemand eet voldoende

ongezouten noten 15 gram per dag

En, heb je al honger? Eet smakelijk!

Je boodschappen mogen wel

iets gezonder

En niet alleen voor jezelf, maar ook voor het milieu, zegt het RIVM. We moeten daarom onze eetgewoontes aanpassen.

Zo ziet ons eetpatroon eruit:

Wat we elke dag eten bestaat voor bijna eenderde uit dierlijke producten. De rest is plantaardig:

Dierlijk

(gram per dag)

Ei

Zuivel

Vlees

12 gr

147 gram

101 gram

Vis

15 gr

Plantaardig

Groente

127 gram

Brood, granen,

rijst, pasta

192 gram

Fruit, noten, olijven

122 gram

Aardappelen

Koek &

gebak

Suiker &

snoep

Kruiden &

sauzen

73 gram

39 gr.

38 gr.

37 gr.

Peulvruchten, 4 gr.

Bouillon

Vetten en oliën

Hartige snacks

24 gr.

22 gr.

20 gr.

Diversen, 4 gr.

Als je ook kijkt naar wat we drinken, ziet de verhouding plantaardig-dierlijk er zo uit:

Dranken

Eten

Zuiveldranken

247

Dierlijk eten

275 gram

Alcohol

152

Niet-alcoholische dranken

1752 gram

Plantaardig eten

702 gram

16% van ons eten en drinken is dierlijk. Dat lijkt niet veel.

Plantaardig

84%

Dierlijk

16%

Voedselpatroon

Ondanks dat slechts 16% van ons eten en drinken uit dierlijke producten bestaat, levert het 56% van de uitstoot van broeikasgassen als gevolg van voedselproductie.

Plantaardig

56%

41%

Dierlijk

Milieubelasting

Overig

Aandeel in de totale uitstoot van

broeikasgassen door voedselproductie

Ook zorgen vlees, vis en zuivel voor een aanzienlijk deel van de voedselverspilling:

Plantaardig

57%

36%

Dierlijk

Overig

Verspilling

Aandeel in de totale voedselverspilling

Minder vlees en vis eten heeft volgens het RIVM dus veel effect op de voedselverspilling en de uitstoot van broeikasgassen.

Gezondheid

En ook kunnen we wat beter voor onszelf zorgen; we krijgen lang niet genoeg gezonde voedingsstoffen binnen.

De gezondheidsraad stelde een aantal richtlijnen op voor gezonde voeding. Daarvan zijn er zes die lang niet iedereen haalt:

Vis

42%

(1x p week)

42% van de volwassenen eet

niet genoeg vis

Volkorenproducten

49%

( > 90 gram per dag)

Thee

75%

( > 375 gram per dag)

Groente

87%

( > 200 gram per dag)

Fruit

89%

( > 200 gram per dag)

Ongezouten noten

( > 15 gram per dag)

97%

Bijna niemand eet voldoende

ongezouten noten 15 gram per dag

En, heb je al honger? Eet smakelijk!

NOS op 3