De 12 genomineerde fragmenten

De uitslag is op bekendgemaakt!

VVD en PvdA halen meerderheid

video Stem

De uitslag van de verkiezingen is verrassend. VVD en PvdA halen meer zetels dan verwacht (41 en 38) en laten de andere partijen ver achter zich.

Catshuisoverleg mislukt

video Stem

Na 7 weken onderhandelen over miljardenbezuinigingen gooit gedoogpartner PVV het bijltje erbij neer. Dat leidt tot de val van het kabinet-Rutte I.

 

PvdA-leider Cohen stapt op

video Stem

Op 20 februari laat PvdA-leider Job Cohen onverwachts weten dat hij per direct stopt. Hij vindt dat hij de verwachtingen niet heeft kunnen waarmaken.

VVD en PvdA slaan brug

video Stem

Op 29 oktober presenteren Mark Rutte en Diederik Samsom het regeerakkoord van het kabinet-Rutte II. Het is tot stand gekomen door elkaar over en weer dingen te gunnen.

 

SP hoog in de peilingen

video Stem

De SP staat lang boven de 30 zetels in de peilingen. Er is sprake van een nek-aan-nek-race met de VVD. Vlak voor de finish wordt de partij ingehaald door de PvdA.

Kabinet openbaar beëdigd

video Stem

Op aandringen van de Tweede Kamer vindt de beëdiging van het nieuwe kabinet deze keer in het openbaar plaats, al gaat dat nog niet helemaal zonder problemen.

 

Lijsttrekkersverkiezing CDA

video Stem

Het CDA organiseert voor het eerst in zijn geschiedenis een lijsttrekkersverkiezing. Behalve de winnaar, Sybrand Buma, gooit de Purmerendse wethouder Mona Keijzer hoge ogen.

Samsom zet PvdA weer op kaart

video Stem

De PvdA doet het aanvankelijk niet goed in de peilingen. Maar met zijn optredens in tv-debatten weet partijleider Samsom het tij te keren.

 

Regeerakkoord opengebroken

video Stem

Een week na de presentatie passen VVD en PvdA het regeerakkoord aan. Aanleiding is de onrust over de inkomensafhankelijke zorgpremie, met name in de VVD-achterban.

GroenLinks-leider Sap vertrekt

video Stem

Nadat GroenLinks 6 van de 10 zetels verliest, mag partijleider Jolande Sap eerst blijven. Later zegt het bestuur toch het vertrouwen in haar op.

 

Vijfpartijenakkoord bezuinigingen

video Stem

Na de val van het kabinet-Rutte I slaan VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie de handen ineen. Zij maken afspraken over een omvangrijk bezuinigingspakket.

Brinkman weg bij PVV

video Stem

Kamerlid Hero Brinkman stapt uit de PVV-fractie. Later volgen Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven. De drie hebben moeite met het leiderschap van Geert Wilders.